Η Εταιρία

 

Χαιρετισμός

Χαιρετισμός από Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής

Όταν το 1988, αποφασίσαμε με μια ομάδα νέων επιστημόνων την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (ΕΕΚΠΠΥ), είχαμε ένα όραμα: τη συμβολή στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας του παιδιού στην Ελλάδα. Ανάλογη ήταν και η στρατηγική που σχεδιάστηκε: έρευνα σε θέματα Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας των παιδιών και των εφήβων στη χώρα μας, οργάνωση σεμιναρίων και ετήσιου Συνεδρίου και παρεμβάσεις με τη συνεργασία και υποστήριξη αρμόδιων Φορέων Υγείας και επιστημονικών ομάδων.
Μετά από πολλά χρόνια πορείας και ακατάπαυστης δραστηριότητας διαθέτοντας προσωπικό χρόνο και μεράκι, διαπιστώνουμε ότι η στρατηγική που ακολουθήσαμε δεν πρόδωσε τις προσδοκίες μας: τα μέλη μας δραστηριοποιήθηκαν στην εκτίμηση των αναγκών υγείας ως πρώτο βήμα για την ανάληψη δράσεων για την προάσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου. Στην αρχή της νέας χιλιετίας διαπιστώνεται ότι οι σωματικές κακώσεις και η βία αποτελούν σημαντικά προβλήματα και η Εταιρία έχει συμβάλλει σημαντικά στη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι τα ατυχήματα αποτελούν τη μείζονα μάστιγα της εποχής. Έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην επικέντρωση της κοινής γνώμης και στην προβολή της στοιχειώδους κοινωνικής απαίτησης για τον περιορισμό τους. Πρωτοπορεί σε με μια σειρά προγραμμάτων δράσης εθνικού βεληνεκούς, καθιερώνει δραστηριότητες δανεισμού παιδικών καθισμάτων, εκδίδει ηλεκτρονικό και έντυπο ενημερωτικό υλικό, βρίσκεται κοντά στους μαθητές και αναλαμβάνεις μαζί τους διαδραστικές δραστηριότητες. Υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της νεανικής ομάδας «Τροχοπαιδεία», το έργο της οποίας αναγνωρίζεται από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημόσιας Υγείας και βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών.
Μέσα από τις θεματικές ενότητες των ετήσιων Συνεδρίων, που πραγματοποιούνται σε πρωτεύουσες νομών της χώρας μας προβάλλει τους σύγχρονους προβληματισμούς στο χώρο της Κοινωνικής Παιδιατρικής και της Προαγωγής της Υγείας και συμμερίζεται τους τοπικούς προβληματισμούς. Τα μέλη μας από την Αθήνα και κυρίως από τα Παραρτήματα της Εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλία και τη Ρόδο με την εθελοντική τους προσφορά, προσπαθούν να ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες και ενδιαφέροντα με επιμέρους δραστηριότητες. Αξιέπαινα παραδείγματα είναι η προώθηση του μητρικού θηλασμού, η αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τα νανουρίσματα, οι ημερίδες για το ολοήμερο σχολείο και η φροντίδα παιδιών μειονοτικών ομάδων.
Το έργο της Εταιρίας στηρίζεται στη συνδρομή των μελών μας και η ιστοσελίδα της ΕΕΚΠΠΥ, www.socped.gr προσφέρει μια επιπλέον δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους και αλληλοενημέρωσης σε επίκαιρα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Από την πλευρά μας, θα φροντίσουμε να είναι το περιβάλλον της σελίδας λειτουργικό και φιλικό για τον κάθε χρήστη. Από εσάς, περιμένουμε τη συμβολή σας σε κείμενα, νέα και αρθρογραφία στα θέματα του ειδικού σας ενδιαφέροντος ώστε να επικαιροποιείται τακτικά η ύλη. Θυμηθείτε, επίσης, όσοι ενδιαφέρεστε, να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αίτηση μέλους της Εταιρίας και θα σας ενημερώσουμε μέσα σε ένα τρίμηνο στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση αν το αίτημα σας ικανοποιήθηκε.
Ευχαριστούμε θερμά τους συνεργάτες και φίλους για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και την επικαιροποίηση της ιστοσελίδας αλλά και όλα τα μέλη μας, που με την παρουσία τους και την ενθάρρυνσή τους, μας κινητοποιούν να αφιερώνουμε χρόνο και προσπάθειες σε ότι δίνει τη μεγαλύτερη ανταμοιβή: το χαμόγελο ενός υγιούς παιδιού.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να δώσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες, στην Επιστημονική Επιτροπή για τη σημαντική της βοήθεια στην ανάπτυξη των Ιατρικών θεμάτων, τα οποία φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της ΕΕΚΠΠΥ.
© 2024 Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας All rights reserved
Το website δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Diageo
created by overron  |   incom cms  |   web promotion