Λευκή βίβλος

 

Εργαλεία της Λευκής Βίβλου


Αφίσα: Οδηγός για την αντιμετώπιση της επιληπτικής κρίσης στο σχολείο

Υπάρχουν πολλά παιδιά που πάσχουν απο επιληψία και στα οποία κάποιες φορές μπορεί να συμβεί να έχουν κρίσεις με σπασμούς. Ο οδηγός συστήνει ποιες οδηγίες πρέπει να τηρούνται προσεκτικά.

Το εργαλείο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον "Συνήγορο του Παιδιού" στο πλαίσιο βιωματικού σεμιναρίου στο 27ο Συνέδριο της Εταιρίας μας  ("Πόλεις Φιλικές για το Παιδί", Σπάρτη-Μονεμβασιά 9-11 Οκτωβρίου 2015).

Οδηγος Ελέγχου Ασφαλούς Λειτουργίας της "Προτυπης" Παιδικής Χαράς

Ο ηλεκτρονικός οδηγός ελέγχου έχει σκοπό την ανίχνευση της ασφαλούς λειτουργίας της παιδικής χαράς της γειτονιάς, του σχολείου ή του νηπιαγωγείου/παιδικού σταθμού. Έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο του ΕΛΟΤ για τον εξοπλισμό παιχνιδότοπων. Συνιστάται να γίνεται μαζί με τα παιδιά ο περιοδικός έλεγχος εξηγώντας τους τις λεπτομέρειες και σημειώνοντας τα αποτελέσματα και τις ενέργειες που περιμένετε να γίνουν ώστε να απολαμβάνουν το παιγνίδι στις παιδικές χαρές με ασφάλεια.
 

Έγκαιρη διάγνωση όγκων κεντρικού νευρικού συστήματος στα παιδιά: κλινικός οδηγός παραπομπής για αξιολόγηση ύποπτων συμπτωμάτων 

Οι όγκοι ΚΝΣ αποτελούν τη 2η πιο συχνή κακοήθεια της παιδικής ηλικίας. Παρά την εξέλιξη και την ευρεία διάγνωση των απεικονιστικών μεθόδων οι καθυστερήσεις στη διάγνωση είναι αρκετά συχνές.  Βασική αιτία αποτελεί η ίδια η αρχική συμπτωματολογία που μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την εντόπιση του όγκου και συχνά να μιμείται αυτήν των κοινών παθήσεων της παιδικής ηλικίας. Ο γενικός παιδίατρος είναι αυτός που καλείται να παραπέμψει το παιδί είτε προς απεικόνιση είτε σε κατάλληλα εξειδικευμένο (παιδο-ογκολογικό) κέντρο. Ως βασικός παράγοντας καθυστέρησης αναγνωρίζεται ακόμα η ελλιπής επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών φορέων υγείας. Η ενημέρωση των υγειονομικών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θεωρείται ότι συμβάλλει τόσο στην αποφυγή υποδιάγνωσης όσο και μη αιτιολογημένων παραπομπών.

Στο πλαίσιο των στόχων της Λευκής Βίβλου «Ατζέντα Κοινωνικής Παιδιατρικής: Ιατροκοινωνική Φροντίδα για Παιδιά και Εφήβους» που στοχεύει στη βελτίωση των υγειονομικών πρακτικών στη χώρα μας έγινε προσπάθεια ανάπτυξης ενός κλινικού οδηγού για την αξιολόγηση ύποπτων συμπτωμάτων όγκων ΚΝΣ στα παιδιά, που απαιτούν παραπομπή για απεικονιστικό έλεγχο. Το εργαλείο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της ΕΕΚΠΠΥ με την Πανελλήνια Βάση Καταγραφής Παιδικών  Αιματολογικών Κακοηθειών - Όγκων Εγκεφάλου (NARECHEM-BT www.narechem.gr)
© 2024 Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας All rights reserved
Το website δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Diageo
created by overron  |   incom cms  |   web promotion